Thursday, September 29, 2011

new born baby n moms list things..


Hope dis note Leh tolong mummy semua..ni list yang diemail oleh my friends,,tq so much emy.. if sape2 yang nk dalam bentuk excel drop ur email..sharing is caring..


A. PAKAIAN BAYI


•Baju Lengan Panjang
•Baju Lengan Pendek
•Bangun Sleeveless/vest shirt
•Seluar Panjang
•Seluar Panjang bertutup(legging pants):
•Seluar pendek
•Sarung tangan + sarung kaki(mitten+booties)
•Kain Lampin
•Kain Barut
•Barut perut Baby (binder)
•Sapu Tangan Kecil
•Romper
•Jumper


note:


1.Cari size 0-3mnths/12/14 or S 2.Jangan beli size Newborn or pakaian dalam kotak.3.Beli ikut rasa keperluan.

PERALATAN MANDI BABY



Tab Mandi – 1
Pelapik Tab (baby safety bath mat) : - 1
Mandian + Syampu Baby (top to toe pun possible) – 1
Tuala Bayi – 3
Lapik Getah (rubber mat) – 1 :
Tilam nipis (macam toto , tebal sikit dari blanket,untuk guna lepas mandi dan kalo rasa perlu ).
PERALATAN TIDUR BABY
Tilam + Bantal + Bantal Peluk – 1 set
Selimut biasa – 2
Selimut berhood – 2 :
Bantal kecil (yang tenggelam tengah) – 1 :
Kelambu - 1 : (jgn beli jenama pride N joy,cepat rosak)


PERALATAN JAGA DIRI BABY
Pampers size new born
(awal2 beli la yg ada ruang utk pusat baby mcm jenama petpet/mamy poko,bila pusat dah tertanggal beli ape brand pon xpe la).
Wet tissue yang besar & dalam bekas :
Refill wet tissue:
Bedak baby
Lotion baby
Baby oil
Minyak perut (biasa minyak YueYie)
Cotton Buds / Kiddie buds :


PERALATAN JAGA DIRI BABY
Cotton swabs
Drapolene cream – 1 :
Clipper utk baby
Sikat & berus rambut
Kapas
Botol baby (ikut keperluan) n beli la yg free BPA–rebus dulu b4 guna
Berus cuci botol baby
Breast pump (kalo perlu)
Botol/bag storage susu (kalo perlu).


PERALATAN TAMBAHAN BABY


Katil baby
Beg baby (utk bawa ke hospital/travel)
Peralatan buai (kalo nak pakai buai)
Tong Sampah Kecil (pakai ms berpantang,senang nk buang)
Bakul isi brg2 baby,baju baby,baju kotor baby (mengikut keperluan)
Drawer utk barang2 baby (kalo rasa perlu)

UNTUK MUMMY


Kotex Loop Maternity – 5
Disposable pants – 1 pack utk dibawa ke hospital
Minyak Affiat hangat & biasa (apa2 minyak pon boleh utk urut2 lps bersalin,lenguh)
Stokin
Baju kemeja( kancing depan)/nursing wear (senang nak menyusu).



KEPERLUAN KE HOSPITAL
BABY

Baju + seluar + kain bedung baby + mitten + booties + tuala baby + pamper s(1pc)
( letak dlm plastic kecil siap2 N bawa masuk labour room ).
Wet tissue (yg travel)
Lapik getah (yg travel,boleh lipat)
Baju + seluar baby – 3/4pasang
Mittens + booties (kalo boleh biar lah 1set dgn baju yg di bawa)
Bantal kecil – 1
Kain Lampin – 4 or 5 helai
Tuala baby (spare takut incase hilang) – 1
Pampers size New Born MamyPoko/Petpet (paket kecil ada lbh kurang 24kpg).
Beg Baby



Notes:Semua barang ni letak dalam beg baby,dh masuk 8bulan make sure depan pintu k..
Jgn bawak barut baby gi hospital nanti nurse marah sebab pusat baby still ade so x leh pakai barut.
Pampers tu beli yg paket kecil n bawak je 1 paket tu gi hospital,ambil 1kpg letak dlm plastic buat masuk labour room. Yg barang2 letak dlm plastic siap2 tu jgn lupe tau penting nanti x la si suami terkial-kial nak cari barang.


MUMMY
Kotek Loop Maternity – 2paket
Disposable Pants – 1 paket
Tuala Mandi -1
Tuala Muka - 1
Baju t-shirt /kemeja -2
Kain batik – 2
Stokin – 2
Panty – 5/6 helai
Bra /nursing bra – 4/5 helai
Buku Merah
Pad tu bwak bnyk sbb salin la 1 jam sekali elak jangkitan kuman..n kalo boleh beli yg LOOP(tali kiri kanan) awal2 bersalin,dh 2 or 3 minggu boleh la beli yg berpelekat mcm pad biasa tu.
Letak semua ni dalam beg khas utk mummy .Jgn lupa IC n ape2 yg patut.
Semua barang ni letak dalam beg ,dh masuk 8bulan make sure depan pintu k..
EXTRA ITEMS KE HOSPITAL
Bekas air panas
Milo 3 in 1
Air mineral
Mug
Sudu
Tisu
Biskut jagung/roti/wheatmeal
Air kotak milo/coklat – 1paket (nak mudah la in case xde org nak tolong buat air)
Letak semua ni dalam bakul

MY Wed PIc


tak terlambat untuk tantapan kamu semua kan?
jom layan,,

my day


tak banyak tapi leh tebus kekosongan blog ni kan?


Long tym tak update..


Salam Semua,,
wa dah bersarang dah blog aku nih,,sgt2 lama aku tinggal blog ni,,
alkisah yang panjang yang membuatkan ak tak update n online lagi,,kisah tym nk dekat2 nk kawen,,ade sorang my follower yang betul2 ikut perjalan story aku kawen,.ia betul2 ikut sampaikan baju kawen n pelamin lebih kurang sama,,,ish2x biar betul,,tym tu give up sgt nk tulis blog,,biarkan lah hal itu berlalu..ttp cite tuh..huhuhu

tapi skrg dah datang mood balik,,ye la im 37th week preg n net week dah start cuti..tunggu saat bersalin yang tak tau mcmmne n mengumpul seberapa banyak info,,sekarng dah berubah fasa,,misi seorang ibu mithali n isteri solehah..Amin..c u next page,,banyak nk kongsi nih..

Sunday, May 23, 2010

12 hari g,,


bulan berganti bulan.,hari berganti hari,,
wa,,ade 12 hari je lagi.
aper perasaan,,haha.tak terkata..

updated..everything nmpk mcm dah siap,,
doa2 tak nk last minutes happen,,

kad kawen aku 5 design..ha?betul,,panjang citer...nanti kuupdate,,
semua dah edar...alhamdullillah..

barang hantaran dah beli n ngah design.hadiah untuk tetamu dah setel,,.
tak tau nk update,,banyak sekali yang dlm pk..

hal2 tok kadi dah settle,,







































Thursday, May 13, 2010

23 hari...


dalam ngah layan perasaan dalam bilik guru ni,,
tetiba my tear drop laju giler..
naluri seorang kakak,,

Arah Said:

25 ari lagi,,,,da xlme da 2,,,smoga berbahagia ateh...tp pasni ktrg mesti jarang jumpe ko kan,,,,nt sure tgl ak, Noor Fatin Nadiah, Fara Ain,arin n efa je...nt jgnla lupe ktrg ek..pape pon..ateh kakak yg plg ktrg sayang....thanx sbb slalu wat ktrg adik2 hepy,slalu tlg ktrg blaja..slalu mengalah ngn ktrg...n yg plg pnti...ng ateh wat ktrg bangga sbb ktrg ade akak mcm ateh,,, dalam ati ktrg,xde sape leh ganti ateh as akak ktrg...thanx untuk sume nie,,,...n arah mintak maaf slame nie banyak wat salah ngn ateh...ktrg slalu doakan ateh bahagia......


Acik said:

acik pn mntak maf gak..sowi coz dl ktorg x sk n xtrma nizam...p skrg da ok da...acik doa ateh bhgia..ppe pn jgn lpe ktprg..mak n abah...tq coz byk tlg acik n nsht acik..n tq coz ateh byk bg smgt ktorg..ack bgga dpt akk mcm ateh...ateh sggup krbn dmi ktorg...ppe pn moge ateh epi...cyg sgt ateh..

dedicate to my dear sister
noor farhana md noor
noor fatin nadia md noor
noor far`ain md noor
noor fazrin md noor
noor farihah md noor..

ateh janji ateh akan jadi ateh mcm dulu..
doakan kebahagian ateh..
ateh syg korg..








Sunday, May 2, 2010

update laju2..





fever mode:aahh tak suker nyer..
erm dis week is my last weekend wif my sisters..adik aku yang 6 orng sumer balik,sedh gak,dioarang dah bercakap2..rayer taun ni mcmmmne.nanti diaorang balik saper nk masak2 best2,,then saper yang nk bawak diaorang g jalan2...,n aku keletihan...banyak nyer kijer..


a month to go,,

aper PerASAAN?wa,,,dupdap ade..nervous giler sedih,,over excited,,tu jawapan aku kat orang-orang yang bertanya..huhu,,yang best nyer,kat sekolah la,,GPK HEM aku banyak kali dah tanyer mane kadnyer..,,bdk2 asrama plan nk datang 1 BAS,,n tak kurang jugak akak2 ku ,,nanti 2,3 hari nk kawen nanti jumper akak k,,,huhu..ad banyak petua nk bg,,

alhamdulillah,,lots things siap,,
aper yang dah siap?
YAssin- dah personalised n tempah
Baju pengantin perempuan akadnikah,resepsi n sambaut menantu-settle wif tudung n accessories
baju pengantin lelaki-settle tunggunk amik kat tailor dis week
kad-settle,,tunggu nk deliver next week
fotografer-dah bincang
goodies untuk tetamu-tetamu perempuan,lelaki+kanak2 riang settle just tinggal
rmh-dah touch cuma tinggal kawasan luar rumah
blik pengantin-tak sabar nk decorate,,cuma abah tak beli lagi cat..lmbtnyer
hantaran perempuan-consider settle
hantaran lelaki-have to decorate.dis weekend kot

yang tak settle lagi bersih kawasan rmh n hantar kad la kot..

wa...excited nyer,















Saturday, April 17, 2010

is anybody iNterested?nk kurus


salam,,
to those who is interested with perfect slim dat i promote,,do contact me,,im the dealer n i have ready stock..
do email me ninaf802@yahoo.com o msg me at 019-9582872

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails