Friday, February 19, 2010

Wed WisH..



every bride to b mesti dreamkan something yang best untuk hari bahagia,,huhu,,ye la kawen sekalidalam hidup,,wat i said to my mom,,aku berkeras nk ade tirai tym tunang,,
"tunang sekali je mak dalam hidup,,huhu"

ku mengidamkan lace yang panjang meleret...ade flower gal yang pegang. ee perasannya..sedih sikit,,design baju bertandang direject oleh makku,,aku suh qti (my tailor) outer balik..kalaulah baju ku mcm ni..
baju nikah n resepsi ondaway..hoping tantek n fit me,,ye la aku yang tinggi 152cm ni ssh sikit..aku suka design ni...banyak beads,,,dr rumah kebaya.com





pastu amik wed shot outdoor kat scene yang romantik,nature.. mcm ni..



ataupun aku nk scene pantai..yap sunset view..wa,,,,,tanteknye..

dis post actually sticky post contest dari rumah kebaya.com.join la..

huhu,,aku yang berangan...hoping yang didreamkan menjadi kenyataan..AMIN




Thursday, February 18, 2010

iNAI


At The 1st attempt,,aku suker bangat ngan inai,,tym cousin aku kawen,,aku yang buatkan,,,
My reviEW pergi Pameran Perkahwinan di TTC,KT,,aku terjumper cara nak buat inai sendiri tanpa habiskan lebih kurang 2oo..skrang dah ade yang mcm stiker,,u just paste ukiran yang stiker tuh n put the the inai tiub kat atas dia,,huhu senang.adik aku lagi la,,
ala ateh,ko hulur tangan kat jalan TAR rm5 je.huhu..


but...
tapi after i review banyak bahan,,,aku pun putuskan tak nk ukir inai,,just pakai inai kat hujung jari,,
nak tau y?tym aku tanyer ustaz pun macam tuh..baru ni tym pergi survey kat kedai pengantin ada sebuah kedai yang menghighlight pasal inai,.,mereka tidak menawarkan perkhidmatan inai kerana haram,
daru segi hukumnya meletakan inai harus pada hujung jari dan kuku.
ni yang aku dapat dari cHIka n siti aishah,,,

Hukum memakai inai
bagi wanita

Diriwayatkan dari Aishah RA. Bahawa seorang wanita mengisyaratkan di belakang tabir bahawa dia ingin menyampaikan surat kepada baginda S.A.W. lalu baginda melihat tangan itu seraya baginda bersabda: “Aku tidak tahu samada ini tangan lelaki atau perempuan.” Perempuan itu menjawab: “Aku adalah seorang wanita.” Baginda bersabda: “Sekiranya kamu seorang perempuan, berbezalah dengan memakai henna (inai) dijarimu.” (hadith riwayat abu dawud)

Jadi, inai adalah sejenis pewarna yang boleh di pakai oleh wanita pada bila-bila masa. Dan Baginda Rasulullah SAW menyatakan bahawa pemakaian inai adalah untuk membezakan tangan seorang lelaki dengan wanita. Tapi saya ada terbaca, diharamkan memakai inai bagi wanita dalam idah yang kematian suami (tak pernah tahu sebelum ni).

  • Hukum memakai inai bagi pengantin lelaki

Diharuskan. Sebab ia merupakan sebahagian daripada adat perkahwinan Melayu yang tidak bertentangan dengan hukum Syara’

Namun,

terdapat riwayat menyatakan :

Abu Hurairah RA meriwayatkan bahawa seorang mukhannath (khunsa) yang mewarnakan tangannya dgn henna (inai) dibawa ke hadapan rasulullah. Dikatakan kepada Rasulullah S.A.W: “Wahai Rasulullah. Lelaki ini cuba menyerupai wanita.” Lalu lelaki itu dihalau dari al-baqi’ (sebagai hukuman, dihantar ke tempat yang terpencil supaya dijauhi dari orang ramai). Lalu mereka bertanya kepada rasulullah S.a.w: “Kenapa dia tidak dibunuh?” Lalu baginda S.A.W bersabda: “Aku dilarang membunuh mereka yang bersembahyang.” (Diriwayatkan oleh ABu Dawud, Sahih Al-Jaami’, 2502)

  • Hukum memakai melukis inai pada kulit kaki dan tangan bagi pengantin.

Ada banyak pendapat.

Pernah JAKIM menyatakan bahawa hukumnya HARAM dan dilaknat Allah. Alasan : Ia menyerupai tatu dan ada ketikanya, dibuat oleh pengantin bagi tujuan bermegah-megah.

Ada berpendapat, ia diharuskan selagi tidak menyerupai corak hidupan.

Mazhab Hanbali
berpendapat bahawa penggunaan henna (inai) diharuskan utk mewarnakan pada mana-mana bahagian anggota badan kecuali di kepala samada kepada lelaki ataupun perempuan.

Mazhab syafie
pula berpendapat bahawa lelaki diharuskan memakai henna (inai) pada mana-mana bahagian tubuh badan KECUALI tangan dan kakinya. Walaubagaimanapun ia dibenarkan sekiranya melibatkan hal2 perubatan atau darurat. Perempuan yang berada di dalam iddah kerana kematian suaminya juga dilarang memakai inai.

Imam An-nawawi Rh dalam fatwa al-majmu’
berkata lelaki diharamkan memakai inai pada tangan dan kaki kecuali pada rambut mereka. Wanita bersuami diharuskan memakai henna di tangan dan kaki mereka.

Mazhab Hanafi dan Maliki
lelaki dan perempuan diharamkan ke atas mana-mana tubuh anggota kerana ia adalah sama seperti memakai wangian.

Ini diriwayatkan daripada Khawlah Bint Hakim daripada ibunya bahawa Rasulullah S.A.W memberitahu kepada Umm Salamah, “Jangan memakai sebarang wangian ketika kamu berada dlm ihram. Juga pada henna kerana ia juga adalah wangian.” (Diriwayatkan oleh At-Tabarani dalam Al-Kabir, Al-Baihaqi dalam Al-Ma?rifah, dan Ibn Abdil Barr di dalam At-tamheed)

apa yang aku paham n buat konlusi:
act asal2nya hukumnya harus tapi apabila coraknya berubah hukumnya berubah..pada aku,,jika ragu2 kita perlu hindarkannya,,

p/s: i really need others comment,,pliz..


upDateD: ni wat i god dalam lamen web jakim::

Memakai inai di tangan dan kaki bagi wanita adalah harus. Ini berdasarkan kepada hadis Rasulullah saw. yang bermaksud:Diriwayatkan dari Aishah bahawa seorang wanita mengisyaratkan di belakang tabir bahawa dia ingin menyampaikan surat kepada baginda S.A.W. lalu baginda melihat tangan itu seraya baginda bersabda: “Aku tidak tahu sama ada ini tangan lelaki atau perempuan.” Perempuan itu menjawab: “Aku adalah seorang wanita.” Baginda bersabda: “Sekiranya kamu seorang perempuan, berbezalah dengan memakai henna (inai) dijarimu.” (Hadith riwayat Abu Daud)

Manakala mazhab Syafi'ie pula berpendapat bahawa lelaki diharuskan memakai inai pada mana-mana bahagian tubuh badan KECUALI tangan dan kakinya.

Mengenai pemakain inai bercorak di tangan dan di kaki, panel berpendapat jika dapat dielakkan adalah lebih baik kerana dibimbangi perbuatan itu boleh dikaitkan dengan meniru perbuatan orang bukan Islam. .

Sunday, February 14, 2010

Shop laGi..



huhu Cuti SEk datang lagi,,sib baik Pahang Cuti SEminggu..Erm,,awal2 cuti aku dah menghabiskan dUIt,,hahha..buat kawen la,,Yela,,nak kawen bukan main2..nak ade preparaton yang banyak esp bab duit,,not just 4 persiapan kawen but,,masa depan after kawen nanti..

review kawen lagi,,huhu,,
dari emerloh ke kl,,merayap kat sogo,,huhu..tak muat tgn en tunang,,aku n 2 adik aku main pilih je orang lain bawak,,tula untungnya ade husband(ops,,),,
alhamdulillah,,half of our hantaran dah beli,,betapa penatnya,,perfume 2,,belt ngan wallet.kasut,handbag,,okla eli tym ade sale..

pastu esoknya pagi lagi kitaorang merayap ke NIlai..
erm,,kitaorang pegi tym rite tym,,sale gak,,banyak nyer kedai sampai ramai ngat rambang mata..
aku n rombongan aku ke NIlai bertujan nak beli cenderamata untuk tetamu n bendalain..huhu..
tapi awal2 kitaorang melekat kat KK HOMe DEcor,,wa rambang mata aku,,yela ala2 vantage ounyer barang,,siap dapat jadi ahli g,,banyak yang diborong,termasuklah pasu bunga,dulang hantaran n bunga untuk hiasan hantaran,,yela,if beli dapat 20% diskaun,,

antara kedai yang aku suggest ialah VR STAR,,yap i get good diskaun..bayangkan beg kertas dapat dengan rm 3.00 sepaket..promotion dia RM 3.90 tapi untie tu baik ngat bagi rm 3.00,,after beli cenderahati dengan 400pcs n beg kertas dengan 500 paket..
ikutkan hati mahu beli banyak g barang tapi dah penuh giler kereta huhu,
yap,,i get really god bargain.
to all b2b,,nak g nilai tym cuti sekolah,,coz banyak sale,,weekday same saje,,

huhu,kla,,c ya next page





Monday, February 8, 2010

miss u


huhu..tu je yg leh nulis
planning dis cuti seminggu,
g nilai,,ssf,,,
huhu..

Friday, February 5, 2010

gumbira,,n cite folic acid


erm,,citer best nyer,,hari isnin baru ni,,aku telah pergi membayar deposit kat bridal butique la,,kak ani said,,

"akak sebenarnya nk bg present kat kamu berdua,,free of charge,,pilihla baju sepasang lagi,wa,,"

impressive,,aku ngan en tunang pun berangan-angan..hahha

then,,ptg tu gak my en tunang said,,borang kahwin dah amik,,wa,,as schedule en manager.,,ye la,,aku cakap kat dia,,borang2 kene amik bln ni,,

pastu bace punyer bace,,,

:ujian HIV mesti dibuat Sekurang--kurangnya SEBULAN sebelum tarikh yang dijangka:

ok kepada b2b sekalian,,jika nk kawen,,kene prepare awl2..ye la kalu la tym tu ramai org..erm,,mcmmne la nanti kelamkabutnya,,dalam borang tu kater,,kene booking lu,,dalam sehari klinik boleh buat dalam 30 orang max je,jadi 15 couples per day..

citer lain plak.,baru ni aku buat satu med check up,,baik sgt docnyer,,dia tanyer still single ker?ive told her la,,i akan kawen bln6,,s a doc dia pun pesan la kat aku,
i nasihat u mkn folic acid 3 month before kawen,,ye la nnati kalu rezeki,,
after aku google2 la,,aku pun jumper banyak sgt kebaikan nya,,,it s all more to baby health,,avoid baby cact n perkembangan yang baik..

lets c antaranya,,

asid Folik ni untuk memastikan pertumbuhan janin/fetus/bayi seiring dengan pembesarannya. Asid folik ni penting untuk perkembangan saraf, pembinaan sel-sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang bayi kita semasa dalam kandungan. Ada kajian yang menyatakan, dengan memakan asid folik, dapat membantu mengurangkan risiko kecacatan pada saraf tunjang dan tempurung kepala atau dipanggil “Neural Tube Defect” atau NTD.

jumper satu blog yang best,huhu,,

http://adrinis.com/blog/2009/11/pentingnya-asid-folik-untuk-ibu-mengandung.html

erm it is in my planning,,huhu,,

doc pun kater lagi,,it is better u do talasemia test jugak,
act banyak yang kita kene pk,,not only our preparation,,dari a to z,,n after marriage,,
k la,,c ya next post


Dina Halim Bridal Boutique Online Contest.






act., dis entry is privately wrote by me to him..,,luahan hati,,mmg sgt berhajat untuk luahkn sesuatu sempena 2day to my en tunang,,it is all about y i love him very much,,then,,ternampaklah...huhu,,contest,,,from dina halim bridal boutique,,banyak busana pengantin muslimah yang lawa n ekslusif,,mane tau ade rezeki..dis post is dedicate to my dear tunang,,,,n yap,,its my story,,no comment at all,,semua orang ada cita masing2 n ini cerita saya..saya nk cakap kat semua orang yang saya sgt syg sgt kat dia,,huhuu..hoping memenuhi semua kreateria


Dear my sayang,,

Tika detik 5th setiap bulan iaitu hari ulang bulan pertunangan kita, pasti sayang akan tanya,,

“Ayang terima abg seadanya kan?, Ayang terima abang tanpa rase terpaksa kan? Ayang tak pernah menyesal terima abang kan?”

Jodoh dan pertemuan itu kerja tuhan,kita manusia hanya mampu merancang. Jika dia yang kita sayang itu sememangnya bukan jodoh kita, pasti ada sahaja halangan-halangannya. Menangislah air mata darah sekali pun, dia tetap tidak akan menjadi milik kita.Dan jika benar itulah pasangan yang tuhan tentukan, kita tak mungkin dapat menolak walau cuba dielak.

Kata-kata ini ayang pegang sampai ke hari ini dan selama-lamanya. Alhamdulillah,cinta kita semakin utuh dan menunggu detik untuk diijab kabulkan. I know u r My MR. RIGHT n I love u most,,

Dikau hadir
Di kala aku memerlukan seorang teman
Dikau bawa secebis bahagia
Bila aku hampir berputus asa

Kuterima segala
Apa yang diperduga
Dan kini kubersedia
Hadapi hari muka

Kau bawa sinar cahaya
Di hariku yang gelita
Dan dikau hadir tepati waktunya
Membawa tawa ceria

Bila mana kau terima
Hidup ada suka dan duka
Mendung takkan selamanya
Sinar mentari kan menjelang tiba

Abang hadir bila ayg memerlukan sebuah sinar. Cerita lama bermula dengan percintaan selama 6 tahun dengan si F.Yap,it such a long time and semua orang anggap he is my fisrt and last lover. Sepanjang 6 tahun, Ayg dah lalui bermacam-macam halangan.PJJ pundah pernah after he further study kat Ireland. After tu, ayg kecewa sangat-sangat dengan lelaki dan sampai satu tahap im give up in fall in love with any guy. Ayg target ayg kahwin pada umur 26. Namun begitu,jodoh ditanganNya. It is a family arrange marriage.Erm its sound kuno and mesti semua fikir, masih ada lagi ke perkara macam ini pada zaman sekarang. Cerita nya bermula,,JOm kita imbau balik kisah cinta kita yang tak sampai 1 tahun ini,,

Ur and my father adalah bekas kawan sekerja and after 4 years, ur father was my father’s boss. Like best friend la,but I know nothing about u unless ur brother is my friend kat matrik dulu. Ur parent datang ziarah semasa hari kematian arwah nenek. tym tu, ayg yang tak mandi ini pergila melayan mereka coz my parent keluar. A month after ur parent datang lagi. Katanya saja untuk menziarahi. Namun ada udang disebalik mee..huhu,,ur mother nk amik no hp ayg. A week after, 23.03.09 abg dengan beraninya col. yap im please to b friend with u. Tym to really need friends to talk with. Im in practical mode n burden with lots of schools work (im a teacher now). Kata orang sumer benda ada hikmahnya. After dat 1st introduction,the next day I got A’s for my practical. Sukanya,,Ye la because of dat A’s ive archieved my 1st honour degree. Namun begitu, ayg masih tak menaruh harapan yang tinggi. Yap takut hatiku dikecewakan lagi. Ayg tak mahu lagi jadi duk sorang-sorang cry.(mcm org giler).and one more things, if I accept him, I have to deny my own kehendak. Wanna furher study. Hanya pada yan(my best buddy) ayg bercerita. Act Yan mengalami perkara yang sama. Jodoh oleh keluarga. ME is her doc luv nya. Seringkali ayg nasihatnya untuk fikirkan 2x. Namun perkara itu terjadi kepada aygjugak. Kata org ayg terkena badi yan. Yan kata sambil bergurau.”padan muka ko,dulu kate kat aku”,,huhu..banyak persamaan ngan yan.meh kita tgk. Dats wat ayg selalu sengih2 n selalu menung sorang2..

1. Yan n her family choice adalah anak bongsu. Both of us ank sulong

2. Yan tinggal sebelah taman ngan her family choice.kita tinggal sebelah kg sebelah2

3. Yan and I cikgu. N both of our family choice is engineer

4. Yan n I pakai Kete Viva je. N both of our family choice pakai kete yang sama

For me, abg sgt2 berani. Ye la,,sekali melangkah takkan berundur. I neva told my parent until one day, cerita ini bocor. My parent bagi kata putus. I have to accept u and forget untuk sambung belajar. Kata abah, ayg ank sulong..JIka mak n abah dah tak ada aygla yang akan memikul tangungjawab. Adik beradik semua perempuan n a need sorang abg yang sgt bertangunggjawab. I think you is the right person dat abah choose for me..Rase gelap,,For the first tym in my life,ayg kena pilih, sambung belajar o kahwin. Dulu apabila tgk drama tentang kahwin pilihan keluarga,semua nya drama semata-mata. Namun hari ini, ayg macam lihat kisah di tv. After solat istikarah and dgr banyak opinion,at last ayg bagi jawapan kpadanya on our 1st date,,huhu,,aku accept u dengan syarat abg berjanji tidak mengecewakan ayg.. kau datang lagi. Aku harus jadi berani. Berani untuk kembali bangun selepas jatuh.Berani untuk berhadapan dengan sebarang kemungkinan walaupun esoknya rezekiku datang lagi. my lecturer col untuk offer untuk jadi Research Assistant dia. ERm,,ayg tahu ayg perlu menolaknya,,

My love enrich day by day,,At the beginning I thought it is a big job to me. Yap built a relationship from the zero. I know nothing about u. But it become enrich of bloom flowers. Tym tu ayg mula suka dekat dabg,,u neva neglet wat eva I want walaupun nyusahkan diri sendiri,,ingat tak memori daun pisang,,huhu,payungkan ayang,,abg yang basah,,abg tak pernah merungut,,tak pernah nk kisah apa yang orang cakap tentang abang,,wat u know,u want me to b yours,,I know mesti perit kan if orang yang kita harapkan tak dapat? Ayg tau betapa susahnya abg nk memikat hati ayg,,tapi mcm lagu kita,,,

Ku tak tahu mengapa tiba-tiba sahaja Di dalam hati ini sering rindu padamu Ingin kumeluahkan, tak berdaya Ku tahu engkau jua Sangat sayang padaku Kaupun sering merindu Bila tidak bertemu ternyata kau dan aku Punya rasa... Kau dan aku sudah ditakdirkan bertemu Dan tiba-tiba kita jatuh cinta Ini semua sudah suratan ilahi Dan kita harus tabah hadapi kenyataan Biar... apapun terjadi Aku... harap engkau tabah... Menerimaku sebagai teman barumu Semoga kita saling sayang, bahagia... Usahlah engkau pergi Semadi di hatiku Masih menyayangimu, oh sayangku... Bila sehari tak jumpa, aku rindu..


+ = .

(da pic is taken tym 1st tym ayg melihat alam after operation n pada masa yang sama it is ur first bday yang kita sambut same2)

Kau dan aku sudah ditakirkan bersama

Suka tapi mahu.Mahu tapi malu.kita banyak prsamaan and aku rase serasi ngan dia..KItaorang ambil keputusan untuk bertunang. Yap its too early,,kitaorang baru sahaja bertemu dan berkawan. Aku mahu mengikut adat dan is better mcm tu kan?(but deep in my heart aku tidak mahu peristiwa lalu berulang kembali,wanna tie it knot firmly). N datang la rombongan merisik..setelah ditetapkan 050609 menjadi pilihan tarikh pertunangan.huhu,,tautak maccammne..hubungan cinta mula berputik semasa membeli barang persedian pertunangan.huhu,,n kawan-kawan semua surprise.Yap I don’t told my fwen n semua orang anggap my tunang is my x…Its going smoothly..dan pada saya ayg terima abg sepenuh hati...,ayg tahu akan sayang sangat-sangat dan restu keluarga adalah penting. Apa yang mak mimpi dan rezeki aku melimpah ruah setelah itu memberi petanda baik untuk hidup ayg. 230309-050609 dan kini sudah sepuluh bulan ayg bergelar tunangan org..

Lepas bertunang banyak sangat halangannya,,yap,,lepas satu-satu kan?ayg kene posting Sarawak..pada masa yang sama adik abg accident,,pastu ayg jatuh n kene operate,,abg terima ayag seadanya,Tym ayg posting Sarawak,,kita same2 menderita,,hahah..ye la kan,,kalu tak mcmmne bil hp kita jadi banyak mcm tukn? abg tolong ayg dapat tukar sini n after tu ayang kene operate,u support me,,balik kl je abg terus datang hospital n melekat ngan ayg sampai ptg,,abg ada tym ayg realy need u…walaupun orang lain bising dan marah..ayg kuar hospital,,abg terima ayg seadanya walaupun ayg serba kekurangan,,abg tau tu kan,,walaupun ngan brace n tongkat abg tak malu nk jalan ngan ayg,walau mcmmne orang lain kata kat ayg tempang la,,cacat la,,tapi u r still b beside me.,,hope u always b there for me..

Sekarang…kita sama-sama capai impian untuk melangkah ke alam perkahwinan..our dream marriage is,,huhu..yap garden wedding..ngan lily ngan roses..tapi sekarang buat kat rmh…kita sama2 suka warna biru n hoping semua warna biru.,,huhu,berangan,,I imagine to have an outdoor wed shoot tepi pantai dengan evening dress wa,,sweet giler,,huhu,,,how beautiful I am,n hoe hensem u r..ops,,,hahha..our dream marriage is kita nk satify semua orang dan semua oarng mendoakan kebahagian kita dunia dan akhirat..amin..

Abang,,huhuhu,rase nk menitis plak air mata ini..

“Ayang terima abg seadanya kan? “

Ayg terima abg seadanya sebagaimana abg terima ayg seadanya,,walaupun ayg tak dapat jadi isteri sebaik Siti Khadijah,,,dan abg tidak dapat jadi suami sebaik Nabi kita yang agung,,kita saling melengkapi,,kita janji akan sama-sama melengkapi..

“Ayang terima abang tanpa rase terpaksa kan?”

Dulu awal2 ya,,walaupun kita ditemukan oleh keluarga namun,,cinta itu hadir tanpa dipaksa,,ayg menyangi abg sepenuh hati syg,,Ayang tau restu keluarga is prior now,,n they know wat is the best for us,,

“Ayang tak pernah menyesal terima abang kan?”

Tidak sekelumit pun rase menyesal,,tak pernah menyesal dengan pilihan ayg sekarang..ayang tau abang akna dapat membahagiakan ayang,,dapat menjaga ayg sebaik2nya dan dapat membimbing kita sekeluarga bahagia dunia dan akhirat.. .abg dah banyak ubah ayg sekarang,,abg jadikan ayang seorang yang kuat

Terima kasih kerana terima ayg sepenuh hati abg.,,ayang sayang abg sepenuh hati ayg,,moga kita kekal selama-lamanya,,amin..

Luahan hati 050210..the end,,,



Monday, February 1, 2010

Bunga kristal


as requested by Nawal,,huhuu..
act,,im not a creative person sgt,,hahah,,
one day,,aku pergi mengouter my sambut menantu punyer baju,,
then q`ti the owner of the butik tunjukkan aku n mak bunga kristal yang dia dah siap gubah,,she suggest me to do it by myself since dia tgk hasil gubahan aku tym tunang..
ive try some,,but using beads..kat trg tak ade kristal tuh..dia kater kalu yang dah siap n if beli kat kelantan murah sikit,,1 kotak dalam rm10 je..tiada kelapangan aku nk kesana..
nanti i updated ngan pic,,

1st..
u need contoh so that u can imagine hows ur hasil looks like,,ni contoh yang i ade,,





creadit to: kraf bunga

u just need 5 kuntum kristal yang bentuk kelopak tuh..then ikat kan dengan tali tangsi o dawai bunga,,after that,,gamkan using gam uhu,,it will stick like sekuntum bunga.,to make it easier, cari tampuk bunga plastik n paste under the kelopak..
hoping it is clear..
nnti i update ngan wat ive done..



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails