Saturday, January 30, 2010

beli belah ngan mak..



alkisahnya aku n mak mahu jalan2 pergi menghabisan duit..ye la spanjang ak mc mode ni mak aku patah kaki tak leh kuar g bandar..hari ni kebetulan aku tak ade date ngan miss fisioterapiku,,kami pun merancang untuk membeli kain sutera 4 hantaran,,aku berniatnk buat baju trus n aru ltk kat hantaran,,nanti dah kawen bila masa plak nk upah jahit..huhu..1st destination kami kat mane lagi pasar payang,,my aim ungu,biru pink..mula2 berkenan pada ungu tuh,,ade roses pink,,buat2 pilihan,,aku pun setuju,,pastu mak kater beli la yang kat patung tuh lawa (mmg benda yangdisplay akan menjadi pilihan dulu),,design 1 malaysia..wa,,ku jatuh cintun..huhu..kubeli both.,,1 untuk hantaran n 1 untuk tambah koleksi dalam almari..

p/s: anyone wanna mintak me belikan sutera trg?its my pleassure:)

kami pun bergerak ke kedai emas plak..huhu.servey harga n design..(aku yang tak suka pakai barang kemasini buta kayu tentang harga n kualiti,,huhu)

slps tu,kami ker menangglasware,,mak nk tgk pinggan untuk guna kat meja beradab,,aku pun terpandang pada bakul hantaran kat display..wa,,kat sini ada jugak jual bakul hantaran,,besi,,ada tangkai,ada yang ada butterfly,,after compare harganya yap it is more cheeer after less n member cards,,,siap ada tangkai.i wanna use it ltk buah..n im looking forward nk beli yang bntk pth,,nk letak cupcakes..
mcm contoh ni,,






credits:kerjakahwin.com

selepas itu,, kami pergi ke kedai Sweet Dreams..compare to 4 other wed store kat bandar ktrg,,for me ni la tempat yang tawar with harga yang ok..,,ya,,they r having sale..at the 1st stage me n mak nk buat sendiri bunga telur,,asal2 nk buat guna bunga kristal,,tapi after memikirkan budget,have to go kelantan to buy kristal n masa sume2,,kami pun decide nk beli je...huhu,,purple one,,but i love it..tp beli 100pcs je


perjalanan diteruskan,me n mak pergi kat kedai pengatin,,kak ani,,erm as promises..to discuss about pelamin n theme colour..sib baik qani terima je aku yang banyak songeh,,,huhu,,she will come to my house ntuk tgk tmpat meja beradap n ruang pelamin..aku suka cara dia,,at least she prepare n plan n buat rujukan.,.hoping my dream day is success,,AmiN..

after direview,,banyak jugak aku beli,,tp duityang baru di wihtdraw yang menipis,,
huhu,,

nasihat for b2b..apabila membeli plan wat u want to buy,,ikut budget,,buat banyak choices n if nk membeli bawak la somebody yang dapat kita rujuk,,esp our mom,,huhu.,,


Thursday, January 28, 2010

aKu menang..Yeye,,



alhamdulillah..
1st tym aku gatal mencuba,,act nk wat entry ni dah lamer tapi,,hukhuk,,
wat i won?aku menang tulis cerita cintun,,,hadiahnya ialah 7 alas dulang..erm save budget,,nway tq alots to my new fwen,,nurul nawal,,act she ant to let go alas dulang tym tunangnya,,bride 2 b gak,,
at least nnti if aku tak let go mcm nawal,,adik2 aku yang semua pompuan leh recycle..cuma tkr alas bwh.
tq alots nawal,,
check out her blog
..

Sunday, January 17, 2010

PhotograpHer?perlu ker?



Do i Need a photographer?dis is antara perkara awal yang aku pk tym dat confirm tarikh..nway aku pk panjang gak..
there r 3 choices for u bride2 b
1.usualy included in the pakej kat butik pengantin
2.you can hire expertize photographer.
3.ask ur friends relative o siblings

erm after col my dearest fwen who is part-tym photographer,,aku decide untuk mencari kat trg..act im prefer gal yang jadi photographer,,but aku suker sgt hasil kerjanya,,hoping he can capture my most momarable day;8 ni website dia

wat ive read,,in planning for a wed, searching for a photographer is one of the earliest job.erm,,esp tarikh yang macam aku ni,,6/6,,y?antara sbbnya ialah 1 customer per day,,
then 1 more question appear,,y we need to pay them for a price,,ade yang rm 300,,ade yang 1k lebih n more..antara sbnya ialah ade banyak pakej,,mahal bayarannya,,banyak la job n for me makinpuas hati..
ni link yang bg info mykahwin
k la tu je yang leh aku bebel,,huhu..










Monday, January 11, 2010

FrOM HIm..


Sayang,
Misi Meniti Hari...

"Aku terima nikahnya dengan Mas kahwin tersebut"... Amin..



Sunday, January 10, 2010

reView 1st pengembaraan



huh,,letih.tu je yang aku dapat kater..Siannya kat en tunang,,have to rush g kl plak..rindu muka letih n lapo itu,,

oklah..at 9.30 he picked me up,,
g klinik 2x,g bincang2 kat pantai n sambut bday,,
kitaorang dah pegi kat 3 buah kedai kad kawen,4 butik pengatin,,
act i got many choices..sepanjang jalan dari bandar ke kbrg,,banyak sangt2 butik kawen,,
tak k cari jauh2 coz kedai kat situ banyak yang dah kenal tuan empunya n 2nd one no transport fee.

JOURNEY REVIEW

1.basically sumer tempat lebih kurang samer..last aku choose SEri Impiana BRidal Centre,,own by q ani..my father's friends n en tunang pun pilih sana gak untuk majlis 12 hb..senang nk kerjasama ngan orang yang kita kenal n leh tawar menawar,,aku n en tunang sependapat,,,BUT,,tpaku bimbang ngan make up,,erm,,
i have too.
-cari pic orang yang dah make up,,+pre makeup
act is it to early?5 bln lagi aku rase tak..at least ak dapat baju yang fitting my body,,huk2..Suke2..

tapi satu yang pening kepala ku,,mane nk letak meja makan beradap,,kawasan laman yang kecik,erm,,have to bincang banyak2 with abah..(walaupun abah kater awal lagi)

2.plan kitaorang asal2 nk kat beli kat tenet,,erm,,pk punyer pk..if beli kat tenet kalu ade nk edt aper2 ssh,,lagipun,,me n en tunang pun busy nk drop kl,,1st masuk kedai,,mmg ade yang aku berkenan,,tapi tuan pnyer kedai macam taknk layan pun..act aku n en tunang mahu yang paling simple n wanna same design,,kalu beli lebih 1k dapat mrah rite? kedai ke dua dah jumpa yang berkenan di hati..cakap kat en tunang nk cari 1 lagi kedai
kedai yang ke3..kitaorang dapat dengan harga yang lebih murah,,huhu suka tapi he said n tanyer cousin dia lu,,ye la semua kedai major ade design yang samer...n y harga lain2,,

suka sangat list kat sebelah dah banyak yang dah ade tulis DONE o 1/2 way o book,,

p/s;
TiP untuk mEmbeli o booking

1.Have to know ur budget,,jadi kalu kita beli kita takkan lebih budget,
for me,,i have budget my part yang major lu,,misalnyer full pakej kawen+fotografer+kad kawen tak lebih 6k..nanti leh bugdet untuk goodies..n hiasan lain. yang kita tak leh budget kita hbskan untuk benda yang kecik2 tuh.set limit n target eg:try not over the 10k(nombor yang dinyatakan adalah contoh semata-mata)

2.b4 beli pegi survey lu,,i mean tanya cousin yang dah kawen o mak ayah o kawan2 yang dah kawen n cari kat tenet harga pasaran n kat mane..jadi tym kita pergi kedai tak la kita terover budget n menyesal kalu dapat tau harga yang lebih rendah dari yag dah dibeli

3.surfing n beli majalah.make a deep research..huhu..
4.before pg ke kedai we have to set..pelamin macammne warna aper,,baju design mcmmne..senang kater..have a printed pic o lakaran..

itu sajer buat masa ini,,windu en tunang.



Saturday, January 9, 2010

PenGembaraan Bermula..




Start to prepared,huhu..lambat ker?
memandangkan keadaan aku yang mcm ni..aku kene start slow walaupun extra excited,hahah..
set katil dah.,fotografer dah book..
hantaran perfume dah..tapi nk tambah lagi..
baju sambut menantu dah pegi outer.Y kene outer?
erm,,aku beli kain punyer la mahal tapi after jahit,,jadi tak lawa,,entah di mana silapnyer..kecik sini kecik sana tambah itu n ini,,hoping nice.

p/s:
moral of the story,,bawak orang yang berpengalaman,,dapatkan design yang dikhendaki,,not too rush..
erm,,

panjang jugak bercerita ngan kak ti tadi,,sib baik memahami..dah usha2 standard harga untuk full set..bunga dip,,bunga kristal n where to buy:0
pastu aper lagi ek?
huhu,,esok celebrate bday en tunang tersayang + survey pelamin,,
huhu..okla..
nanti nk update with set bilik tido,,1st tym aku beli benda yang besar+duit pun besar,,huhu,,crowded bilik,,tapi,,da jumper idea nk buat..
huhu..
c ya next posting..


en tunang kejar tp tak dapat..kene jog r,,huhu,,en tunang,,jgn marah..:)

Tuesday, January 5, 2010

#2




Dis blog is still under constructon,,huhu,,,nk tkr ni nk tkr tuh..ni la kije ku,,mesti org ingat aku ni jobless n kalu dah kije mesti main tenet curi dalam bilik guru,,huhu,,bukan la,,
act doc kesayangan ku bagi cuti sebulan..SEBULAN?mak i lame nyer..erm panjang cier nyer..pendekkan,,citenyer aku baru pas operate ACL reconstruction,,erm..pastu...tgk cite kat blog satu g,,pengalaman hidup,,

ok2,,kan dah melalut..NI blOG MISI meniti hari la,,meniti hari,?,wa,,ape perasaan anda?Im bride to B..kepada En tunang,,huhu..mmg la,,

Smalam ada lah hari kudipropose...kira pertemuan 2 buah keluarga menetapkan apa yang patut..tarikh itu ini,,n semua,,
jadi?

ni la keputusan majlis raja-raja mlm tadi,,
selepas 2x pinda sebab cuti sek yang dipinda2,,mula 5/6,pastu 28/5 n lat sekali 5/6balik.
5/6 simbolik sebulan kitaorng tunang:)

Mcm kat sebelah.....>side bar sblh..

berbunga2 hatiku n hatinya..

"jodoh pertemuan itu kerja tuhan,kita manusia hanya mampu merancang. Jika yang kita sayang bukan jodoh kita, pasti ada sahaja halangan.Menangislah air mata darah pun dia tetap tidak akan menjadi milik kita.Dan jika benarlah pasangan yang tuhan tentukan,kita tak dapat mungkin dapat menolak walau cuba dielak"



Friday, January 1, 2010

#1



SaLam,,
Firstly,i would like to wish warm welcome to all...tq,,
opss..tersilap bagi welcome speech plak..huhu,,Mesti korang tertanya-tanya why ade new blog walhal blog PiEces of LiFe tidak diupdate selalu,,
act i wish ill have my own blog,,share my idea,,my feeling,,n mcmmne nk prepare for kawen,,
besides,,wanna share u m experiences,,yap,,KisaHku,..bukan untuk menunjuk-nunjuk but,,ts reality..kate en Tunang...mesti orang akan gelak n wonder,,Nk tau?TUnGGU,,,
hoping any visitors,,drop me any comments plesantly,,
ok la,,enjoy,,,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails